Greek English French German Italian Russian Spanish

Διεθνείς και Τοπικές Διοργανώσεις ......

Πλούσια Οπτικοακουστική Βιβλιοθήκη.......

Ίδρυση του Συλλόγου...

 

...

Ζωντανός και ραγδαία εξελίξιμος σύλλογος......

Χορός Μουσική Ήθη Έθιμα...

 ...

Βιβλία CD/DVD Ημερολόγια ...

 ...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

611
612
815
816
817
818
1013
1013
1013
1013

Οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Θεσσαλία

Το 2011 η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ", συγγραφέας του οποίου ήταν ο Κώστας Ζησόπουλος. Ο επί πολλά χρόνια δάσκαλος στο Δημοτικό σχολείο της Φιλιππούπολης, με την συναναστροφή των κατοίκων, εμπνεύσθηκε, ερεύνησε, ταξίδεψε, έγραψε και τους χάρισε την ιστορία τους, όπως αυτοί δεν θα μπορούσαν να την φανταστούν. Γραμμένη σε ύφος που προσεγγίζει την δυνατότητα αφομοίωσης του κάθε αναγνώστη. Η παραστατικότητα και η καταγραφή  των λεπτομερειών απαντούν στις απορίες που τόσα χρόνια δεν ήταν κατανοητές από το ευρύ κοινό. 
Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε τριήμερο  πρόγραμμα εκδηλώσεων που έγινε στην πλατεία της Φιλιππούπολης. Πρόκειται για ένα εξαίρετο σύγγραμμα που η παρουσία του είναι επίκαιρη για εκείνους που αναζητούν το πώς και το γιατί, για να διευρύνουν την γνώση τους στην ιστορία και τα γεγονότα ριζώνοντας πιο βαθειά την αγάπη τους στην τοπική κοινωνία.  
Ο Δάσκαλος Κώστας Ζησόπουλος δεν έχει προσφυγική ρίζα, είναι Ρουμελιώτης. Ωστόσο διαπνέεται από μια, θα λέγαμε, ερωτική σχέση με ότι συνδέεται με τη λαϊκή μας παράδοση. Η θητεία του επί τρία χρόνια στο δημοτικό σχολείο Κοιλάδας Λάρισας, η δεκαπενταετής υπηρεσία στο Δημοτικό Σχολείο της συνοικίας μας, οι δεσμοί αίματος που δημιούργησε με το προσφυγικό στοιχείο, η επί τριακονταετία μόνιμη διαμονή του εδώ, τον έφεραν σε στενή επαφή με το προσφυγικό στοιχείο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ζυμώθηκε με τους πρόσφυγες, αγάπησε τις παραδόσεις τους και ασχολήθηκε με την συλλογή των τραγουδιών τους και τη μελέτη της ιστορίας τους. Έμαθε να χορεύει ‘’ζωναράδικο’’ και ‘’μπαιντούσκα’’, να παρασκευάζει ‘’αρμιά’’ και ‘’καρκαβίτσα’’ και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της Λέσχης. Η βαθιά του σχέση με τους πρόσφυγες, μπορούμε άφοβα να πούμε ότι, τον παρακίνησε να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες που έγιναν στην περιοχή μας για την διατήρηση της μνήμης των χαμένων πατρίδων. Και η νέα ερευνητική του προσπάθεια είναι καρπός αυτής της αγάπης του για την λαϊκή παράδοση, που πηγάζει από ένα βαθύ αίσθημα πατριωτισμού. Όταν αγαπάς την ιστορία του λαού σου και ότι εκφράζει τη συλλογική μνήμη και συνείδησή του, αυτό σημαίνει ότι διαπνέεσαι από μια άδολη πνευματική σχέση με την ευρύτερη έννοια της λέξης πατρίδα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
7 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Με την υποβολή της φόρμας, αποδέχεστε την πολιτική ιδιωτικότητας του Mollom.
  • Increase
  • Decrease
  • Κανονικό

Current Zoom: 100%

Δραστηριότητες

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

 Με το όνομα Ανατολική Ρωμυλία ονομάστηκε επίσημα η περιοχή της βόρειας Θράκης από τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) με την οποία και μετετράπηκε η θρακική αυτή περιοχή σε επαρχία, υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου.Περισσότερα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χατζημιχάλη 62,
       41334, Λάρισα, Ελλάδα
       Tel - Fax: 2413015081