Greek English French German Italian Russian Spanish

Διεθνείς και Τοπικές Διοργανώσεις ......

Πλούσια Οπτικοακουστική Βιβλιοθήκη.......

Ίδρυση του Συλλόγου...

 

...

Ζωντανός και ραγδαία εξελίξιμος σύλλογος......

Χορός Μουσική Ήθη Έθιμα...

 ...

Βιβλία CD/DVD Ημερολόγια ...

 ...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

611
612
815
816
817
818
1013
1013
1013
1013

« Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης τιμά τον προστάτη της πόλης μας, Άγιο Αχίλλιο»_13/5 & 14/5/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης
τιμά τον προστάτη της πόλης μας, Άγιο Αχίλλιο»

H Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου διοργανώνει το Σάββατο 13/5/2017 και την Κυριακή 14/5/2017 διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου, Πολιούχου της Λάρισας. Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι ο δημοσιογραφικός οργανισμός ``Ελευθερία``.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 13/5/17 στην πλατεία Ταχυδρομείου «τα παιδιά θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν για τον Άγιο Αχίλλιο». Στις 10.30 π.μ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό μάθημα των μαθητών του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής "Μελωδία" ενώ στις 12.00 μ.μ παιδική μουσικοχορευτική εκδήλωση με τα τμήματα παραδοσιακού και μοντέρνου χορού της Ε.Μ.Λ.Φιλιππούπολης. Τα 150 και πλέον αγόρια και κορίτσια, μέλη των παιδικών παραδοσιακών και μοντέρνων χορευτικών τμημάτων του συλλόγου θα επιχειρήσουν να «παρασύρουν» τους παρευρισκόμενους σε ένα γλέντι με ήχους μοντέρνους και παραδοσιακούς απ’ όλη την Ελλάδα, που θα αποδώσουν οι οργανοπαίχτες- μέλη του Εργαστηρίου Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία». Τα παιδιά θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία χαρούμενη ατμόσφαιρα στην «Εορτάζουσα Λάρισα».

Την Κυριακή 14/5/1017 και ώρα 9.00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση στην πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, με τίτλο "Τιμώντας τον προστάτη της πόλης μας, Άγιο Αχίλλιο". Η παράσταση θα αποτελέσει ένα αφιέρωμα στη ζωή του πρώτου επισκόπου της πόλης μας, ο οποίος γεννήθηκε στην Καππαδοκία και μετά το θάνατο των γονιών του, αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, ξεκίνησε το ιεραποστολικό του ταξίδι, στους Αγίους τόπους της Παλαιστίνης και στη Ρώμη, στους τάφους τον Αγίων Αποστόλων. Σ' αυτό το ταξίδι έλαβε την Αγία Ιεροσύνη και κατέληξε στη Λάρισα, όπου η θεοφιλής δράση του και τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα τον ανέδειξαν Επίσκοπο Λαρίσης. Η ζωή του συνδέθηκε με θαύματα και τα ιερά λείψανά του έγιναν πηγή ιαμάτων και ανέβλυζαν μύρο. Το 985 μ.Χ. ,όμως, ο Βουλγαρος Σαμουήλ τα μετέφερε στις Πρέσπες και στη Λάρισα επανακομίσθησαν στις 14 Μαϊου 1981.

Το κοινό της Λάρισας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει με ευλάβεια μια παράσταση που θα αποτελέσει φόρο τιμής στον Πολιούχο της πόλης μας, ακολουθώντας νοερά τα ίχνη της πορείας του Αγίου, μέσα από τους ρυθμούς της λαϊκής παράδοσης, τους θρησκευτικούς ύμνους και τη νοητή ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Οθωμανικού Μπεζεστενίου, όπου εντοπίστηκαν ο τάφος και η βασιλική του Αγίου. Κι όλα αυτά μέσα από την εμπνευσμένη ματιά του κ. Σωτήρη Καραβασίλη, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική εποπτεία αυτού του εγχειρήματος.
Στην παράσταση συμμετέχουν η χορευτική ομάδα της Ε.Μ.Λ.Φ. καθώς και οι ομάδες κρουστών της Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης, του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και του Εργαστηρίου παραδοσιακής μουσικής «Μελωδία», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μακρυγιάννη. Την ψηφιακή προβολή των αρχαιολογικών χώρων του Μπεζεστενίου ανέλαβε η Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί: Κώστας Κωστούλης, Μάριος Σαρακατσιάνος, Θάνος Ρούμπος, Μιχάλης Ανδρέου, Γιάννης Μακρυγιάννης.

Εχέγγυο για την ποιότητα και την επιτυχία της εκδήλωσης αποτελούν οι προηγούμενες μουσικοχορευτικές παραστάσεις της Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης, που έτυχαν θερμής αποδοχής από το κοινό της Λάρισας. Πρόκειται για τις παραστάσεις: «Στους δρόμους της Θράκης» (2002), «Χοροί και τραγούδια της Θρακικής γης» (2010), «Όταν τα παιδιά μιλάνε για την Αγάπη» (2014), « Στον Έρωτα και την Αγάπη» (2014), «Φιλιππουπολιτών Χορογραφήματα» (2015) ,«Έρως Ηγήτωρ Ψυχών (2016).

Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως είναι ένας από τους δυναμικότερους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, που με τη μακρά και συνεχή παρουσία του έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της πλούσιας ελληνικής παράδοσης. Σήμερα, 42 χρόνια από την ίδρυσή της διατηρεί τη δυναμική της παρουσία, στηριζόμενη πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών και επιχειρεί τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας της στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την επιστημονική γνώση. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και ενηλίκων της πόλης έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν στην Ε.Μ.Λ.Φ την ελληνική χορευτική παράδοση, ενώ σημαντικές είναι και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως τα προγράμματα των τμημάτων μοντέρνου χορού, μουσικοκινητικής αγωγής, εκμάθησης κρουστών και σαντουριού.

Το Δ.Σ της Ε.Μ.Λ.Φιλιππούπολης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον δημοσιογραφικό οργανισμό «Ελευθερία», την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας , το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, το Εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής «Μελωδία», τους πολιτιστικούς συλλόγους Χάλκης, Συκουρίου, Πυργετού, Λιβαδακίου, Πλατανουλίων, Κοιλάδας, Μάνδρας τον Χ. Ο Παλαμά «οι Καραγκούνηδες», την Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών χορών Ελασσόνας, την ΔΕΠΤΑΚΑΛ ΕΕλασσόναςγια τη στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή.

  • Increase
  • Decrease
  • Κανονικό

Current Zoom: 100%

Δραστηριότητες

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

 Με το όνομα Ανατολική Ρωμυλία ονομάστηκε επίσημα η περιοχή της βόρειας Θράκης από τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) με την οποία και μετετράπηκε η θρακική αυτή περιοχή σε επαρχία, υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου.Περισσότερα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χατζημιχάλη 62,
       41334, Λάρισα, Ελλάδα
       Tel - Fax: 2413015081