Greek English French German Italian Russian Spanish

Διεθνείς και Τοπικές Διοργανώσεις ......

Πλούσια Οπτικοακουστική Βιβλιοθήκη.......

Ίδρυση του Συλλόγου...

 

...

Ζωντανός και ραγδαία εξελίξιμος σύλλογος......

Χορός Μουσική Ήθη Έθιμα...

 ...

Βιβλία CD/DVD Ημερολόγια ...

 ...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

611
612
815
816
817
818
1013
1013
1013
1013

Στο ξεκίνημα μιας νέας, δυναμικής χρονιάς..

   Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης είναι ένας από τους δυναμικότερους και καταξιωμένους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, που με την μακρά και συνεχή παρουσία του έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της πλούσιας ελληνικής παράδοσης. Δημιουργήθηκε πριν από σαράντα χρόνια, το μακρινό 1975, από τον πόθο και τον καημό των ξεριζωμένων Ελλήνων της βόρειας Θράκης. Η «Λέσχη»,  όπως είναι πλέον γνωστή στους φίλους και τα μέλη της , που ήρθαν πρόσφυγες από την παραπάνω περιοχή, έμελλε να γίνει ο συνεχιστής της διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Ρωμυλίας, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το δύσκολο έργο της διατήρησης της εθνικής μνήμης και ταυτότητας του πληθυσμού.
   Ανέκαθεν, βασική επιδίωξη του συλλόγου ήταν η δημιουργία ποικίλων δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων της συνοικίας,  αλλά και της πόλης της Λάρισας. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, εδώ και χρόνια, λειτουργούν για τους ενήλικες τμήματα παραδοσιακού χορού, μοντέρνου χορού, εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, όπως είναι η γκάιντα, το κλαρίνο, το λαούτο και τα κρουστά. Κύριος στόχος του συλλόγου είναι μέσω των δραστηριοτήτων αυτών να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί η ενεργός συμμετοχή και συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Παράλληλα, αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεσμών και καλλιέργειας σχέσεων μεταξύ των μελών της, καθώς και στη συνειδητοποίηση της κοινής ιστορικής και τοπικής καταγωγής.
   Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης , γνωρίζοντας ότι τα παιδιά αποτελούν το βάθρο της δημιουργίας, αλλά και το υπόβαθρο της κοινωνικής συνέχειας, παρέχει τη δυνατότητα στα «μικρά» μέλη της  να εκφραστούν και αυτά μουσικά και κινητικά μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες. Αναμφισβήτητα το κύτταρο της κοινωνίας είναι τα παιδιά, γιατί  χωρίς παιδιά δεν μπορεί να υπάρξει παρόν ούτε  παρελθόν και σίγουρα ούτε μέλλον. Παρόν, γιατί η δυναμική δε θα μπορεί να εκφραστεί.  Παρελθόν, γιατί η μνήμη θα σβήσει. Μέλλον, γιατί το όνειρο θα σιγήσει.   Γι' αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε, αλλά και να εκπαιδευτούμε όλοι μας στο να ακούμε προσεκτικά, να αφουγκραζόμαστε σιωπηλά, να αισθανόμαστε έντονα τον παιδικό παλμό.
    Για την Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης η χρονιά που πέρασε ήταν απόλυτα ενθαρρυντική. Το δυναμικό  που συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες ξεπέρασε τα τετρακόσια μέλη. Η χρονιά που μόλις ξεκινάει μας γεμίζει με αισιοδοξία, αλλά και ευθύνη, αφού το 2015 είναι  επετειακό έτος, μιας και η «Λέσχη» γιορτάζει τα σαράντα χρόνια από τη δημιουργία της, προγραμματίζοντας πληθώρα εκδηλώσεων.
   Το Δ.Σ του συλλόγου θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό της πόλης μας ότι οι εγγραφές και τα μαθήματα άρχισαν. Καταξιωμένοι στο αντικείμενό τους δάσκαλοι , έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των παλιών και νέων μελών του συλλόγου. Την επιμέλεια και διεύθυνση των καλλιτεχνικών προγραμμάτων έχει ο Σωτήρης Καραβασίλης. Τη διδασκαλία του παραδοσιακού χορού των ενηλίκων έχουν η Λίτσα Στατήρη και ο Στέλιος Ηλιούδης. Η Μαρία Δασκαλάκη είναι υπεύθυνη για τον μοντέρνο χορό, τη μουσικοκινητική και τον παραδοσιακό χορό στις μικρές ηλικίες. Ο Γιάννης Μακρυγιάννης επιμελείται τις ομάδες των κρουστών. Ο Μιχάλης Ανδρέου διδάσκει γκάιντα, ο Κώστας Κωστούλης κλαρίνο και ο Μάριος Σαρακατσάνος λαούτο και τραγούδι. Η ηθοποιός  Χριστίνα Βράκα έχει αναλάβει τη «θεατρική παιδεία» των ενηλίκων.
   Όλες οι παραπάνω  δραστηριότητες εντάσσονται στις γενικότερες πολιτιστικές δράσεις της Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης  που ως κύριο μέλημα και αποστολή έχει να μεταλαμπαδεύσει την ευθύνη και το χρέος για τη διάσωση, διαφύλαξη, καλλιέργεια και διάδοση των τοπικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων, αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού και της ιστορίας μας γενικότερα.
 
Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επισκεφτείτε  τα γραφεία του συλλόγου στην οδό Χατζημιχάλη 62 ή να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα:
6974553195 (Σαγρώσης Νίκος)
6970372430 (Χατζή Ηλιάνα)

  • Increase
  • Decrease
  • Κανονικό

Current Zoom: 100%

Δραστηριότητες

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

 Με το όνομα Ανατολική Ρωμυλία ονομάστηκε επίσημα η περιοχή της βόρειας Θράκης από τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) με την οποία και μετετράπηκε η θρακική αυτή περιοχή σε επαρχία, υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου.Περισσότερα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χατζημιχάλη 62,
       41334, Λάρισα, Ελλάδα
       Tel - Fax: 2413015081