Greek English French German Italian Russian Spanish

Διεθνείς και Τοπικές Διοργανώσεις ......

Πλούσια Οπτικοακουστική Βιβλιοθήκη.......

Ίδρυση του Συλλόγου...

 

...

Ζωντανός και ραγδαία εξελίξιμος σύλλογος......

Χορός Μουσική Ήθη Έθιμα...

 ...

Βιβλία CD/DVD Ημερολόγια ...

 ...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

611
612
815
816
817
818
1013
1013
1013
1013

Το καζάνι

Κάθε χρόνο από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι της 15 Οκτωβρίου γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών. Τα σταφύλια μεταφέρονται από το αμπέλι με πλαστικές κλούβες ή με μεταλλικές κόφες σε ειδικές δεξαμενές (στέρνες) φτιαγμένες συνήθως από μπετόν με χωρητικότητα από 4 έως 20 τόνους. Τοποθετούνται στις δεξαμενές και ακολουθεί η ζύμωση τους (δημιουργία μύκητων που μετατρέπει τη ζάχαρη σε οινόπνευμα). Φτάνουμε, λοιπόν, στην εποχή που είναι για την περιοχή μας ιδιαίτερη, αφού η παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία.

Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος είναι οι μήνες που σηματοδοτούν την έναρξη της χειμερινής περιόδου και το οριστικό τέλος κάποιου ζεστού καλοκαιριού. Για την περιοχή μας όμως χρόνια τώρα, η σημασία τους ήταν πάντα ξεχωριστή, μια που αποτελούν τη συνέχεια μιας παράδοσης η οποία, επιμένει να αναβιώνει ακόμα από την εποχή της τουρκοκρατίας. Βρισκόμαστε λοιπόν, στην εποχή των «καζανιών» εκεί που οι άμβυκες και οι αποστακτήρες δουλεύουν νύχτα-μέρα γύρω απ’τη φωτιά ακολουθώντας χρόνια τώρα το ίδιο τελετουργικό.
Εν αρχή ην τα στεμφυλα (Στέμφυλα ή Τσίπουρα είναι το στέρεο υπόλειμμα των σταφυλιών μετά την απομάκρυνση του μούστου. Τα στέμφυλα ή τσίπουρα τοποθετούνται με κουβάδες μέσα στον άμβυκα (καζάνι), πρόκειται για ένα βραστήρα χωρητικότητας συνήθως 130 κιλών. Στα στέμφυλα προστίθεται ένα μέρος από τα υγρά της ζύμωσης (τσιπριάζι) (τρύξ - τρυγός = νέος οίνος μη υποστάς την ζύμωσιν και μη στραγγισθείς, οίνος μετά τηςτρυγός, γλεύκος αδιήθητον) και λίγο νερό αλλά και διάφορα μυρωδικά, που οι αναλογίες και τα είδη τους αποτελούν επτασφράγιστό μυστικό (πιο συνηθισμένο μυρωδικό είναι το γλυκάνισο).
Στη συνέχεια το καζάνι κλείνεται ερμητικά μ’ένα μπρούτζινο καπάκι. Κάτω από το καζάνι υπάρχει ένας φούρνος και σ’αυτόν καίει η φωτιά η οποία ρυθμίζεται να καίει σιγά-σιγά και αρχίζει το βράσιμο. Μόλις το υλικό του καζανιού αρχίζει να βράζει, σηματοδοτείται η έναρξη της απόσταξης. Οι υδρατμοί μέσω ενός σωλήνα ξεκινά από την κορυφή του καπακιού κατευθύνονται στο τόξο (λουλάς) που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ακόμη σωλήνας σε σχήμα Π, ο οποίος καταλήγει με ειδική υποδοχή σ’ένα φαρδύτερο σωληνοειδές εξάρτημα, τη λάντζα βουτηγμένη σε μια μεγάλη δεξαμενή με κρύο νερό ώστε οι ατμοί να ψύχονται και να υγροποιούνται. Η πορεία των υδρατμών συνεχίζεται στο κάτω μέρος της δεξαμενής σε στενότερους σωλήνες που βρίσκονται γύρω-γύρω στατοιχώματα (σερπαντινα) με ελαφρά κλίση για να μην κρατούν τα υγρά. (Το νερό της δεξαμενής αντικαθίστανται διαρκώς για να παραμένει κρύο).
Τώρα πια φτάνουμε στο τέλος της πρώτης απόσταξης. Οι βαθμοί στο πρώτο απόσταγμα ξεκινούν από 27 και πρέπει να φτάσουν στο τέλος της καζανιάς τους 17. 15 ή και 14. Μόλις τους φτάσουν το πρώτο βράσιμο που κράτησε περίπου 1 ώρα ξεκαζανιάσματος. Δεν τελείωσε όμως και η διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου. Αυτή η πρώτη απόσταξη λέγεται «σούμα» ή «χάμικο» γιατί μυρίζει και καίει πολύ στη γεύση. Έτσι λοιπόν αποστάζεται και για δεύτερη φορά, αφού ξανατοποθετηθεί στο καθαρό από στέμφυλα καζάνι. Είναι ο λεγόμενος μεταβρασμός που έχει γράψει ιστορία στην περιοχή μας, αφού σ’αυτή τη δεύτερη φάση κρίνεται το καλό τσίπουρο. Το δεύτερο αυτό βράσιμο «ραφινάρει» το τσίπουρο και το κάνει πιο εύγεστο. Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει αδιάκοπα από τις 15 Οκτωβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου στα καζάνια της περιοχής μας. Πολλές φορές μέρα και νύχτα η φωτιά καίει ασταμάτητα για να προλάβουν οι παραγωγοί στα «διήμερα» που δικαιούνται να τελειώσουν την ποσότητα σταφυλιών που διαθέτουν. Είναι μέρος της αδιάκοπης δουλειάς αλλά και χαράς και ευχαρίστησης, μιας και όλη η διαδικασία έχει συνδεθεί λόγω της φύσης του προϊόντος ίσως με φαγοπότι και διασκέδαση, με αποτέλεσμα οι ώρες γύρω από τα καζάνια να κυλούν εύκολα, ευχάριστα, με μεγάλες παρέες, με τραγούδια και πολλές φορές και χορούς.

Έτσι η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, κάθε χρόνο γιορτάζει τη σπουδαία αυτή διαδικασία στο καζαναριό του Χρήστου Τσιτσιανούδη με ζωντανή ορχήστρα, χορό, κρασί και ντόπιους μεζέδες.

πηγή www.tirnavos.gr

Χάρτης https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=214878829178285025373.0004afa4adaffb69266b1

  • Increase
  • Decrease
  • Κανονικό

Current Zoom: 100%

Δραστηριότητες

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

 Με το όνομα Ανατολική Ρωμυλία ονομάστηκε επίσημα η περιοχή της βόρειας Θράκης από τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) με την οποία και μετετράπηκε η θρακική αυτή περιοχή σε επαρχία, υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου.Περισσότερα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χατζημιχάλη 62,
       41334, Λάρισα, Ελλάδα
       Tel - Fax: 2413015081