Greek English French German Italian Russian Spanish

Διεθνείς και Τοπικές Διοργανώσεις ......

Πλούσια Οπτικοακουστική Βιβλιοθήκη.......

Ίδρυση του Συλλόγου...

 

...

Ζωντανός και ραγδαία εξελίξιμος σύλλογος......

Χορός Μουσική Ήθη Έθιμα...

 ...

Βιβλία CD/DVD Ημερολόγια ...

 ...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

, , , , , , , , , , , ,

Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, τιμήθηκε στη Ravenna της Ιταλίας...

611
612
815
816
817
818
1013
1013
1013
1013

"Τρανή Αποκριά στο Κέντρο της Λάρισας"

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
 
Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους συμμετείχε η Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης.
Συγκεκριμένα, εκτός από την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, συμμετείχαν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, ο Μ.Ε.Σ Αβέρωφ «ο Θετταλός», το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕ.Λ.Ε.) και ομάδα Μπουρανιτών του Δήμου Τυρνάβου.
Ειδική συμμετοχή του Συλλόγου Πάστρας «Το Παλαιόκαστρο» από την Κεφαλλονιά, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισα και ο Σύλλογος Αργιθεατών Λάρισας βοήθησαν στο οργανωτικό κομμάτι της εκδήλωσης.
Ομάδες καρναβαλιστών με τη μορφή μπουλουκιών συνοδεύομενοι από παραδοσιακά όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας περιδιάβηκαν στις κεντρικές οδούς της Λάρισας δημιουργώντας μια μοναδική αποκριάτικη ατμόσφαιρα, για να καταλήξουν σε ένα κοινό γλέντι στην Κεντρική πλατεία, όπου ήταν καλεσμένοι όλοι οι Λαρισαίοι.

  • Η Ε.Μ.Λ.Φιλιππούπολης, το τρίτο κατα σειρά μπουλούκι, μαζί με μέλη του συλλόγου Αβέρωφ «ο Θετταλός»,  ξεκίνησε με γκάιντες, νταούλια, θρακιώτικα τραγούδια και χορούς απ’ την αρχή του πεζόδρομου της Βενιζέλου, πέρασε μπροστά από το Αρχαίο θέατρο και δια μέσου των οδών Πανός και Ρούσβελτ κατευθήνθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου, παρουσιάζοντας τον Ζωναράδικο, τη Χασαπιά, Μαντηλάτο και Μπαϊντούσκα. Συνεχίζοντας, κατέληξε στην Κεντρική πλατεία και με συνοδεία σατιρικών τραγουδιών και δίστιχων τέλεσε το θρακιώτικο έθιμο του Μπέη, το όργωμα και τη σπορά της γης για να πάει καλά φέτος η σοδειά και τον σατιρικό χορό του ασκεριού.
  • Το πρώτο μπουλούκι  ξεκίνησε από τον Πολυχώρο Πολιτισμού “Χορίαμβος” (Χορίαμβος, Κεφαλλονιά, Αργιθεάτες) και μέσω της Κουμουνδούρου κατευθήνθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου συνοδεία οργάνων θα τελέσει «Αποκριάτικο Γάμο» και χόρεψε αποκριάτικους χορούς (χορός της νύφης, γαϊτανάκι, πιπέρι, κουκιά κ.α.). Από κει, συνέχισε στην Κεντρική πλατεία, όπου οι καλεσμένοι Κεφαλλονίτες χόρεψαν Καντρίλιες προς τιμήν του ζευγαριού. Ακολούθησε η «απαγωγή της νύφης» και ο «φόνος» του γαμπρού, ο οποίος αναστήθηκε μετά τα «χάδια» της νύφης, που μετά την απαγωγή της είναι ολίγον… έγκυος!… 
  • Το δεύτερο μπουλούκι ξεκίνησε  από το ΚΕ.Λ.Ε με μέλη του συλλόγου που τραγούδησαν θεσσαλικά αποκριάτικα τραγούδια στους δρόμους και χόρεψαν, και μέσω των οδών Λορέντζου Μαβίλη, 28ης Οκτωβρίου και Κούμα κατέληξαν στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου και χόρεψαν αποκριάτικους χορούς από τη Μυτιλήνη, όπως ο Μαζωμένος, τα Κουκιά και ο Καρεκλάτος. Αμέσως μετά, κατευθήνθηκαν στην Κεντρική πλατεία συνεχίζοντας με αποκριάτικους Ναξιώτικους χορούς, όπως ο Κοτσάτος, τα Τουμπάκια και η Βλάχα Νάξου.
  • Το τέταρτο μπουλούκι, αποτελούμενο από Τυρναβίτες Μπουρανίτες ξεκίνησε  από το ΤΕΕ και μέσω των οδών Καλλιθέας και Βενιζέλου με σκωπτικά τραγούδια, χορούς και δρώμενα περιδιάβηκε το κέντρο της Λάρισας περιπαίζοντας τους Λαρισαίους.

Δείτε ακόμη: Δημοσιεύματα
                         Φωτογραφικό Υλικό

                         Βίντεο
 
 

  • Increase
  • Decrease
  • Κανονικό

Current Zoom: 100%

Δραστηριότητες

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

 Με το όνομα Ανατολική Ρωμυλία ονομάστηκε επίσημα η περιοχή της βόρειας Θράκης από τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) με την οποία και μετετράπηκε η θρακική αυτή περιοχή σε επαρχία, υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου.Περισσότερα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χατζημιχάλη 62,
       41334, Λάρισα, Ελλάδα
       Tel - Fax: 2413015081